140524 : Clan of Xymox (NL) LIVE - Support: Moth (DK)

Gothrock-bandet Clan of Xymox kommer till Babel för sin första spelning i Malmö någonsin.

Clan of XymoxCLAN OF XYMOX (NL)
Clan of Xymox startades i Holland redan 1981 och fick skivkontrakt beryktade skivbolaget 4-AD efter att frontmannen Ronny Moorings lämnat en kopia av Subsequent Pleasures till Brendan Perry (Dead Can Dance). De höll kontakten och Ronny blev senare tillfrågad om Clan of Xymox ville göra en turné tillsammans med Dead Can Dance, vilket de accepterade. Efter ett tag så blev de kontaktade av 4-AD där de sedan gav ut 2 album som snabbt gav dem kult-status i USA. Snart fick även legendariske producenten och radiomannen John Peel upp ögonen för dem, vilket ledde till att de spelade in “Peel Sessions” både i juni och i november 1985 och Peel själv beskrev deras musik som Dark Wave.

1986 fick de kontrakt på amerikanska major-bolaget PolyGram, vilket gav dem klubb-hits i USA såväl som låtar på Billboard och en hit som spelades flitigt på MTV. Det i sin tur ledde till att de sålde över 300 000 exemplar av sitt tredje album Twist of Shadows.

2011 medverkade Clan of Xymox på soundtracket till “The Girl with the Dragon Tattoo” och 2012 gav de ut sitt 14e fullängdsalbum, hyllade coverplattan Kindred Spirits, där de tolkar postpunk- och new wave-låtar och presenterar dem i Xymox-stil.

Senare års framgångar har gjort att Clan of Xymox åter räknas till de större namnen inom sin genre och på sistone har de headlinat stora festivaler som M’era Luna och Wave-Gotik-Treffen i Tyskland, Triton Festival i USA, Summer Darkness i Holland, Castle Party i Polen och Whitby Gothic Weekend i England.

Nu kommer de äntligen till Babel, för sin första spelning i Malmö!

MOTHMOTH (DK)
MOTH är ett 4-manna band från Köpenhamn. Inriktningen är synthpunk/coldwave. Musikaliskt är de inspirerade av de mörkare akterna från den europeiska post-punk scenen från 80-talet.

Hittils har de släppt två 7″ singlar som finns för nedladdning på http://mothband.bandcamp.com. Debutalbumet släpps under 2014 på Mass Media Records.

VAD: Clan of Xymox (NL) LIVE
VAR: Babel, Spångatan 38, Malmö
NÄR: Lördag 24 Maj, 19:30, på scen 20:30
SUPPORT: Moth (DK)
DJ: DJ Dead Doll – https://www.facebook.com/djdeaddoll
FÖRKÖP: 200 kr (inkl. förköpsavg.) på babelmalmo.se/biljetter alternativt Folk & Rock (Skomakargatan 11), Kulturcentralen (Södra Förstadsg. 18) i Malmö eller HepCat Store (Sankt Lars väg 21) i Lund.
I DÖRREN: 200 kr.
ÅLDER: 13 år
WWW: clanofxymox.com
SPOTIFY: Clan Of Xymox