Mattias Alkberg firar 30 år som artist

Mattias Alkberg firar 30 år som artist – med ny turné, ny film (som visas på turnén) och en ny bok (som han tar med på turnén), den 27 oktober kommer han till Babel med både film och konsert!

Mattias Alkberg (SE) LIVE
I bandet The Bear Quartet, i olika andra konstellationer och som soloartist har Mattias Alkberg gett ut 30 album på lika många år. Han har också hunnit ge ut en rad diktsamlingar och gjort tusentals spelningar.

Hösten 2022 kommer det här att firas. Under namnet “Renässanstönt” blir det en turné med kvällar i två akter. Först visas Martin Åhlins nya film “Jag speglar mig“, om och med Mattias Alkberg. Senare samma kväll blir det konsert. Premiären äger rum på Stora Teatern samtidigt som Bokmässan i Göteborg där Alkberg är aktuell med en ny bok.

re·­näss·­ans|­männ·­iska
substantiv ~n människor • person som tycks ha kunskaper om det mesta.

tönt
substantiv ~en ~ar • ⟨vard.⟩ fjantig person

Den här hösten är det 30 år sedan första skivan med Mattias gamla band The Bear Quartet kom. Det är exakt, typ på dagen, lika länge sedan hans första diktsamling släpptes med det buller och bång som är så typiskt för svenska debutdiktsamlingar. Och denna höst släpper han en till, hans nionde. Nu blir det dessutom en film!


“Ett sätt att få bukt med den här renässanstönten i sig själv är kanske att dela upp sig på olika personer. Som de flesta nog gör. Inför din mamma är du en person, inför din chef är du en annan. Men båda bestämmer över dig. Men när jag skriver dikter är jag poet och när jag spelar rock är jag… Johnny Thunders. Nä, Iggy. Nä, Kathleen Hanna. Nä. Men jag menar, ingen går väl runt och är likadan hela tiden. Det är väl de med riktigt förjävliga diagnoser i såna fall; psykopater och narcissister. Människor utan empati och inlevelseförmåga. Och det gör ju inte dem nåt heller.

Det är ju minst lika töntigt att tycka en renässansmänniska är töntigt som att verkligen tycka det. Och är det inte töntigt att överhuvudtaget slänga sig med det ordet: renässansmänniska? Jag menar, om man verkligen tänker på det är det ju omöjligt att vinna. Om man tycker att livet är en tävling är det, pga döden som motståndare, omöjligt att vinna. Och om man inte tycker det är det också omöjligt. För då finns det ju ingen vinst, och sålunda inget att förlora heller.

Så, vad denna kväll handlar om är detta: kör hårt. Kör din rock rätt in i himlen, eller rätt ner i det andra om du är lagd åt det hållet. Sprid ditt evangelium, din vildhavre, dina ord och dina toner som piss på en skogsbrand. En dag tar allt slut, och varje dag är en dag närmare. Rocken är död och snart du med.
Vänligen, Mattias Alkberg.


VAD: Mattias Alkberg – Ränessanstönt film + konsert (SE) LIVE
NÄR: Torsdag 27 oktober, 2022, 19:00, på scen 20:00
VAR: Babel, Spångatan 38, Malmö
FÖRKÖP: 275 kr, student 255 kr (+förköpsavg.) på babelmalmo.se/biljetter
I DÖRREN: 295 kr.
ÅLDER: 13 år
SPOTIFY: Mattias Alkberg


Babel har nolltolerans mot våld, hot, sexuellt ofredande, droger, vapen, rasism, sexism, homo-, trans- och funkofobi samt alla former av övergrepp.

Babel är rullstolsanpassat, be någon i personalen att hjälpa till och visa var vår ramp är belägen. Mer information om vår tillgänglighet hittar du här.