240929 : Progressive Circus 2024 - 10 year anniversary!

I år fyller Progressive Circus tio år, vilket vi vill fira ihop med dig på en fläskig progfestival på Babel i Malmö 28-29 september. 8 högklassiga band av traditionell PC-standard har bjudits in för att spela den absolut bästa progressiva rocken för dig.

PROGRESSIVE CIRCUS 2024
Sedan starten med en festival i Helsingborg 2014 har Progressive Circus etablerat sig som landets ledande arrangör inom progressive rock och har bjudit många av de största namnen till Sverige för första gången, antingen över huvud taget eller på mycket länge, som till exempel Van der Graaf Generator, Magma, Caravan, IQ, Mike Portnoy’s Shattered Fortress, Le Orme med flera.

Även om starten handlade om festivaler i Skåne har verksamheten idag främst fokus på enstaka konserter eller turnédelar för olika band, och främst i Stockholm och Göteborg i samarbete med KPM concerts i Danmark och We Låve Rock i Norge. Men när det är dags att fira 10-årsjubileum och slå på stort är det Babel och Malmö som gäller!

SÖNDAG 29 september

SONIQ CIRCUS (SE)
Lokala PC-startarna, som bjuder på en bra liveshow och progressive rock med inslag av 70-tal och metal. Hela Progressive Circus-sagan började hösten 2013 när Soniq Circus letade efter möjligheter att göra spelningar tillsammans med det fantastiska bandet Vulkan. När Jeanette Sollén, som drev Helsingborg-arenan Salongen, fick höra om det tyckte hon att det skulle vara en bra idé att bjuda in några andra progband, vilket slutligen ledde till att Progressive Circus föddes – där halva namnet togs från genren och den andra halvan från Soniq Circus. Sedan dess har bandet spelat på PC14, PC15, PC16, en 5-årsjubileum för PC och gjorde PC-promoterade turnéer med Anekdoten och A.c.t. Passande nog kommer Soniq Circus att öppna PC:s 10-årsjubileum på Babel också!

PAATOS (SE)
Melankoliskt postrock/prog-band från 00-talet som turnerade med Porcupine Tree och Riverside och nu återförenats för PC24 och ny platta. Den nuvarande versionen av Paatos inkluderar Mikael Nilzen (keyboard), Ulf Ivarsson (bas), Peter Nylander (gitarr), Hux Nettermalm (trummor) och Petronella Nettermalm (sång och cello) och har förblivit intakt sedan 2011, med undantag av tillägget av Mikael. Paatos musik kan beskrivas som filmisk rock, dynamisk progressiv eller melankolisk postrock, och bandet rör sig smidigt mellan tung rock, jazz och elektroniska grooves. Rekommenderas till fans av Anekdoten, Elbow, Portishead eller deras turnékamrater The Gathering och Porcupine Tree.

MOON SAFARI (SE)
Dessa stämsäkra norrlänningar släppte planetens bästa progplatta 2023 enligt många. Bandet har funnits i 20 år sedan det bildades i Skellefteå, med grundarna Simon Åkesson (sång/keyboards), Petter Sandström (sång/gitarr) och Johan Westerlund (bas) fortfarande i bandet, medan ytterligare bröderna Åkesson, Pontus (sång/gitarr) och Sebastian (sång/keyboards/percussion), anslöt sig 2005 och 2008 respektive och Mikael Israelsson (trummor) 2015.

SOEN (SE)
Melodisk progressive metal i världsklass från tidigare Opethtrummisen Martin Lopez med flera. Även om Soen har en unik ljudbild, är det mer troligt att Soen faller dig i smaken om du gillar band som A Perfect Circle, Katatonia, Opeth eller Tool. På produktionssidan har namn som David Bottrill från Tool, Smashing Pumpkins och Muse blandat Cognitive och Tellurian (2014), medan personer som David Castillo (Opeth, Leprous, Candlemass etc), Iñaki Marconi (Sepultura, Katatonia, Leprous etc), Tony Lindgren (Billie Eilish, Paradise Lost etc) och Kane Churko (Ozzy Osbourne, Bob Dylan etc) har arbetat för att göra Lykaia (2017), Lotus (2019), Imperial (2021) och Memorial (2023) lika fantastiska som de är.

Evenemanget arrangeras med stöd från Skånsk Live.


VAD: Progressive Circus 2024
NÄR: Lördag 28 september, dörrar kl 16:00 samt söndag 29 september, dörrar kl 15:00
VAR: Babel, Spångatan 38, Malmö
FÖRKÖP: 2 dagarsbiljett via Nortic.se
ÅLDER: 18 år
SPOTIFY: PAATOS  , MOON SAFARI , SOEN, SONIQ CIRCUS,


Babel har nolltolerans mot våld, hot, sexuellt ofredande, droger, vapen, rasism, sexism, homo-, trans- och funkofobi samt alla former av övergrepp.

Babel är rullstolsanpassat, be någon i personalen att hjälpa till och visa var vår ramp är belägen. Mer information om vår tillgänglighet hittar du här.