240928 : Progressive Circus 2024 - 10 year anniversary!

I år fyller Progressive Circus tio år, vilket vi vill fira ihop med dig på en fläskig progfestival på Babel i Malmö 28-29 september. 8 högklassiga band av traditionell PC-standard har bjudits in för att spela den absolut bästa progressiva rocken för dig.

PROGRESSIVE CIRCUS 2024
Sedan starten med en festival i Helsingborg 2014 har Progressive Circus etablerat sig som landets ledande arrangör inom progressive rock och har bjudit många av de största namnen till Sverige för första gången, antingen över huvud taget eller på mycket länge, som till exempel Van der Graaf Generator, Magma, Caravan, IQ, Mike Portnoy’s Shattered Fortress, Le Orme med flera.

Även om starten handlade om festivaler i Skåne har verksamheten idag främst fokus på enstaka konserter eller turnédelar för olika band, och främst i Stockholm och Göteborg i samarbete med KPM concerts i Danmark och We Låve Rock i Norge. Men när det är dags att fira 10-årsjubileum och slå på stort är det Babel och Malmö som gäller!

LÖRDAG 28 SEPTEMBER

AGUSA (SE)
Lokalt och kraftigt lovordadt instrumentalt folk/progband på uppgång i progvärlden. Många av er är förmodligen bekanta med det här bandet, kanske från deras senaste släpp ”Prima materia” som har en välförtjänt plats högt upp på många bästav2013-listor inom genren. Kanske har ni sett dem live på en av de stora progfestivalerna som Night of the Prog i Lorelei, Crescendo i Frankrike, Ino Rock Festival i Polen, Minnuendö i Spanien, Verona Prog Fest, Slottsskogen goes Progressive eller kanske på Roadburn, under deras italienska turné eller vid PC-evenemanget ”Förfesten – ett dygn kvar till Magma”.

GREEN ASPHALT / EGENTLIGEN GIANT (SE)
Dan Bornemarks högkvalitativa och Gentle Giant-doftande band som dessutom bjuder på ett GG-set. Green Asphalt gjorde sin offentliga debut live på PC:s ”Progafton på Babel” 2017, släppte ett hyllat självbetitlat debutalbum 2022 och gjorde underbara konserter på ”Slottsskogen goes Progressive” i Göteborg 2022 och ”Artrock i Stadsträdgårn” i Lidköping 2023. Arbetet med ett andra album är väl pågående och kommer förmodligen inte ta 17 år att slutföra som debuten!

OZRIC TENTACLES (UK)
Brittiskt trippigt kultband vars instrumentala psychedelia/prog/kraut kommer förföra dina öron och sinnen. För andra gången någonsin kommer detta fantastiska band att besöka Sverige, och för första gången på 14 år! En anledning till deras kultstatus är hur bandet bildades – under en 6 timmar lång jam session på Stonehenge Free Festival 1983, varpå de döpte sig till Ozric Tentacles, en fiktiv sorts utomjordisk frukostflinga. Ozrics byggde snabbt upp en stor fanskara genom festivalframträdanden och en serie på fem kassettutgåvor som så småningom ledde till ”riktiga” album från 1989 och framåt till deras senaste, det briljanta och trippiga ”Lotus Unfolding” (2023), som kanske är deras bästa släpp hittills.

BOSSEBANDET – A TRIBUTE TO BO HANSSON (SE)
Om vi tittar på den svenska psych/prog-scenen från 70-talet finns det ett antal produktiva band som skapade ett speciellt musikaliskt universum med tonvikt på instrumental, groovig, flummig och drömlik musik. En viktig person från den tiden är organisten/kompositören Bo Hansson. På PC24 samlas gräddan från scenen, inklusive medlemmar från Kebnekajse, Ragnarök, Fläsket Brinner, och de som även spelat på Bo:s album, för att bland annat framföra Bo’s ikoniska album ”Sagan om Ringen” (1970) i sin helhet, ihop med andra favoriter från 70-talet.

Evenemanget arrangeras med stöd från Skånsk Live.


VAD: Progressive Circus 2024
NÄR: Lördag 28 september, dörrar kl 16:00 samt söndag 29 september, dörrar kl 15:00
VAR: Babel, Spångatan 38, Malmö
FÖRKÖP: 2 dagarsbiljett via Nortic.se
ÅLDER: 18 år
SPOTIFY:  GREEN ASPHALT / EGENTLIGEN GIANT, OZRIC TENTACLES, AGUSA


Babel har nolltolerans mot våld, hot, sexuellt ofredande, droger, vapen, rasism, sexism, homo-, trans- och funkofobi samt alla former av övergrepp.

Babel är rullstolsanpassat, be någon i personalen att hjälpa till och visa var vår ramp är belägen. Mer information om vår tillgänglighet hittar du här.