120523 : Eilen Jewell (US) LIVE

Som vi har väntat på att få hit Eilen Jewell igen. Efter att ha byggt upp en trogen publik här genom ett par riktiga succéturnéer och släppt sin hyllade ”The Queen of the Minor Key” i våras så är det äntligen dags.

Dags igen för att tjusas av Eilens tillbakalutade karisma, fantastiska låtar och förföras av hennes snortajta band med vår favoritgitarrist Jerry Miller i spetsen. Eilen är inte bara ”The Queen Of Minor Key” utan också den självklara ”The Queen Of Rootsy”!

Efter bandets konsert i Malmö 2009 skrev Håkan Engström i Sydsvenskan: ”Eilen Jewell – trettio år ung – är en välformulerad låtskrivare, en känslig uttolkare av andras sånger, en säker bandledare, en chosefri och smart scenpersonlighet, en artist med stilkoll inom en rad mer eller mindre tydligt angränsande genrer. Hon är på alla vis imponerande. Missa inte Eilen Jewell!”

Eilen Jewell är en fantastisk artist. Likt en korsning av Lucinda Williams och Norah Jones har hon med sin talang och hårt arbete skapat sig en position där hon blivit lika omtyckt av såväl kritiker som publik. Eilen är den där artisten som varken den vane eller ovane konsertbesökaren glömmer och som heller inte verkar kunna få en dålig recension. En artist som också har den goda smaken att omge sig med ett grymt band där gitarristen Jerry Millers spel egentligen ensamt är värt biljetten, men ändå klädsamt hamnar i skuggan av den skinande Eilen.

Pierre Hellqvist skrev så här om skivan “Sea Of Tears” som blev Eilens genombrott i Sverige. “Tur att vi har Eilen Jewell. För att inte tala om hennes lilla band som aldrig spelar en ton för mycket, främst personifierat av den vidunderligt ekonomiske och stilsäkre gitarristen Jerry Miller. Hans instrument är fyllt av lika mycket förtätad mystik som en hel “Twin Peaks”-box. “Sea of Tears” är värd att införskaffa enkom för hans skull, och då är han ändå knappast huvudattraktion på skivan.”

Eilen har också hunnit med att släppa sin hyllningsskiva till Loretta Lynn. “Butcher Holler” är en varm och originell hyllning till en av countryns och populärmusikens stora. No Depression säger i sin recension av skivan ” how incredibly natural Jewell is to carry the torch of Lynn’s amazing, heartfelt tunes.”

Konserten görs i samarbete med FONO-produktion och Rootsy.

VAD: Eilen Jewell (US) LIVE
VAR: Babel, Spångatan 38, Malmö
NÄR: Onsdag 23 maj, 19:30, på scen 21:00
ENTRÈ: 200 kr + förköpsavg. Förköp på babelmalmo.se/biljetter alternativt på Folk & Rock (Skomakargatan 11) & Kulturcentralen (Södra Förstadsg. 18). 220 kr i dörren.
ÅLDER: 13 år
WWW: eilenjewell.com
SPOTIFY: Eilen Jewell