101022 (1) : Som en aldrig sinande ström, LIVE: VED, Vidderna, Skeppet och Noe Spagato

Som en aldrig sinande ström är namnet på två kvällar vi gör på Babel i höst. Två kvällar där vi firar en lös scen i Malmö som har kommit till på allvar i år och åtta band spelar och spelas in för att ges ut på en livevinyl senare i år.

Som En Aldrig Sinande Ström PosterVi firar tillsammans med Adrian Recordings, Babel, Deleted Art, Kosmisk Väg, Lugnet, Neosordo, Psychic Malmö, REV/VEGA och Solförmörkelse samt med klubbarna Music People och Tricks/Tricks/Tricks som tar över efter livebanden respektive kväll. Det blir två kvällar som samlar mycket av det bästa som Malmö har att visa upp.

Det verkar som att 2010 blir året då Malmö återigen har fått fokus. Det är inte bara mängder av bra band som spelar. Nu finns det vad som kan kallas en scen också. Visst, punkarna har sin, men nu har vi även en lösare scen av kreativa människor som spelar, ger ut och arrangerar för varandra utanför givna genregränser. De finns en röd tråd som inte är så lätt att beskriva, men även en gemensam nämnare i butiken Rundgång, skivaffären som efter sex år blivit en naturlig samlingsplats för alla typer av musiker och musikälskare.

En fråga gick ut till åtta i högsta grad aktuella band om de ville vara med och spela ihop och sen bli släppta på skiva. Alla åtta svarade ja, och nu är vi snart där. En tvådagarsfest som bara handlar om livemusik. En fest med band som alla släppt skivor i år!

VedVED
http://www.myspace.com/vedsound
Det här är musik som består av realiserade drömmar födda ur nyfikenhet. Låtar med grund i det som sipprat igenom och stannat. Låtar baserade på det som blivit självklart; ett slags destillat av årtionden av sökande och förkastande. Musik skapad efter lång tid av tankar kring det fjärran, det ofattbara och det i högsta grad familjära.

Musiken av Philippe Sarde och Krzysztof Komeda finns här någonstans i mixen, Roman Polanskis visioner och scenarion likaså. Bilder från ett barndomens Grekland ur minnet blandas upp med intresset för den folkmusik som funnits med sen dess. Loppiskassetter utan titlar har betytt och inspirerat lika mycket som det gamla slitna exemplaret av My Life In the Bush of Ghosts av Brian Eno och David Byrne. Goblin finns här liksom dussintalet andra atmosfäriska band från 70-talets Europa. – Deleted Art/Psychic Malmö

ViddernaVIDDERNA
http://www.myspace.com/vidderna
Vidderna är stämningsfull och modern pop; filmisk känslomusik som signalerar en sorts hoppfull melankoli. Andligheten är ständigt närvarande. I låtar som ”Dubbelliv” och ”Villfarelser” behandlas ämnen som döden, återfödelse och sökande efter mening. Kontexten spelar inte så stor roll, det viktiga är ämnet, självutforskningen. Det mest intressanta händer många gånger i utkanten av ett pågående fenomen, och man måste söka sig dit. Det handlar inte så mycket om att Niklas Tjäder och Markus Clemmedson är Vidderna, snarare att de utforskar dem.

SKEPPET
http://www.myspace.com/kosmiskvag
Dynamisk duo som har rört om i den svenska underjorden med sin glassiga tappning av det tyska 70-talets kosmiska flyt. Hittills har bandet gett ut två kassetter på sitt eget bolag Kosmisk Väg. Tidigare i somras gavs en LP ut av skivbolaget Release the bats. Lagom till denna fest kommer bandets senaste skiva, en 7″-singel på Malmöbolaget Solförmörkelse, att finnas tillgänglig.

NOE SPAGATO
Fredrik Holm har funnits länge i Malmös technoscen, då under namnet NOS. Som Noe Spagato gör han något helt annat. Det låter som en blandning mellan 70-talets elektroniska krautband och 90-talets warp-electronica. Från Cluster till Aphex Twin. – Psychic Malmö

VAD: SOM EN ALDRIG SINANDE STRÖM
VAR: Babel, Spångatan 38, Malmö
NÄR: Fredag 22 oktober klockan 19:00
ENTRÈ: 1 dag: 105 kr + 15 kr i förköpsavgift. 2 dagar: 165 kr + 15 kr i förköpsavgift, Förköp på babelmalmo.se/biljetter alternativt på Folk & Rock (Skomakargatan 11) & Kulturcentralen (Södra Förstadsg. 18). 1 dag: 120kr, 2 dagar: 180kr i dörren.
ÅLDER: 13 år, 20 år efter 23.00
BONUS: Jonas Grönlund skrev om skäggscenen tidigt i år