220426 : Doc Lounge - Tillbaka till Reims

Doc Lounge presenterar en personlig och politisk dokumentär om den franska arbetarklassen, från 50-talet till idag.

Att göra en klassresa är näst intill omöjligt i det rigida klassystem som fortfarande definierar det franska samhället. Trots att hon själv är arbetarklass, lyckas berättar-jaget i Tillbaka till Reims (Fragments), att undkomma sitt öde; att arbeta i en fabrik från 13 års ålder, leva i undermåliga lägenheter och tyngas ned av analfabetism, alkoholism och en för tidig död. Hon flyr platsen hon växte upp på och återvänder bara då hennes far – som hon hatade – har dött. Det är inte förrän hennes mor börjar prata med henne om sitt liv som hon inser hur mycket hennes far formats av sin omgivning och sina yttre förutsättningar.

Tillbaka till Reims (Fragments) är baserad på Didier Eribons memoarer med samma titel, som publicerades 2009. Men det här är mycket mer än en persons livshistoria. Sammansättningen av filmfragment, nyhetsinslag och scener från dokumentärer illustrerar och förklarar utvecklingen för den franska arbetarklassen som helhet – från 1950-talet fram till idag. Inbitna kommunister utgör nu en viktig bas för det extrema högerpartiet Front National, men det beror mer på förlust av identitet än främlingsfientlighet.

Visningen presenteras i stolt samarbete med Malmö Stad, Film i Skåne, ABF Malmö, Svenska Filminstitutet och Babel.

VAD: Doc Lounge
NÄR: Tisdag 26 april, kl 19:00, filmstart kl 20:00
VAR: Babel, Spångatan 38, Malmö
FÖRKÖP: Förköp på Kulturcentralen
ENTRÉ: 100 kr, student/pensionär 80 kr
WWW: doclounge.se/malmo


Babel har nolltolerans mot våld, hot, sexuellt ofredande, droger, vapen, rasism, sexism, homo-, trans- och funkofobi samt alla former av övergrepp.

Babel är rullstolsanpassat, be någon i personalen att hjälpa till och visa var vår ramp är belägen. Mer information om vår tillgänglighet hittar du här.