141024 (1) : TT Testar Sport / Vernissage - Mats Bäcker - LIVE: Stella Lugosi (SE)

Fotografen Mats Bäcker gör utställningen ”Faster/Stronger” på Babel som presenterars i samarbete med TT Testar Sport, ett projekt som syftar till att lyfta fram och uppmärksamma det okända damlandslaget i amerikansk fotboll.

TT Testar Sport - VernissageVad är reklam? Vad är berättande?
Kommunikation sker alltid på många nivåer samtidigt. Berättande och reklam säljer inte bara en historia eller en vara, utan stimulerar våra sinnen på flera vis.

Mats Bäcker, en fotograf med lång erfarenhet från reportage-, porträtt och scenkonstfoto, har länge arbetat med mångfacetterade budskap och uttryck där det som visas upp paras med undertoner av humor, skräckromantik och skönhet. Nu porträtterar han det svenska damlandslaget i amerikansk fotboll. Utställningen ”Faster / Stronger” på Babel presenteras i samarbete med TT Testar Sport, ett projekt som syftar till att lyfta fram och uppmärksamma det okända damlandslaget. Bilderna som tidigare visats som kampanjbilder på stan visas nu i en helt ny kontext.

Det svenska damlandslaget i amerikansk fotboll är ett landslag som nästan ingen känner till- trots att laget är bland de bästa i världen. Med ett bildspråk som är ovanligt i sportbilder har Mats Bäcker valt att gestalta landslaget med svartvita fotografier som påminner om hans rockbilder från 70-talet. Resultatet utstrålar styrka och kraft, de unga kvinnorna är långt ifrån reklamens vanliga modeller.

MATS BÄCKER
Mats Bäcker började i slutet av 70-talet, som elev på fotogymnasiet i Malmö, att fotografera rockmusiker som frilansare. Då tog Mats den legendariska bilden på Iggy Pop i Köpenhamn 1977. Ett par år senare var Mats med och startade tidningen ”Schlager – den enda rocktidningen” som var bildmässigt banbrytande och distanserade sig från de gängse idolbilderna. Bilderna var grafiska, enkla, svartvita och närgångna. Rockbilderna har sedan dess visats världen över under soloutställningen ”Raw Power” som även getts ut som bok. Mats är utbildad vid Konstfack och har lång erfarenhet av att fotografera scenkonst som teater, dans och opera.

Stella LugosiLIVE: STELLA LUGOSI (SE)
1. Det är viktigt att värna om systerskapet.
2. En sjunger för lite i kör.
3. Det går att repa hemma.
4. Det finns för många begåvade kvinnor som aldrig står på scen.

Sen sommaren 2013 har den ständigt växande kören träffats hemma hos körledare Anna Bergvall och övat, druckit Zumbali och haft det allmänt gött. Summan av kardemumman har sedan hamnat någonstans mellan smäktande varuhusgospel, experimentell slo-fi och orkestermusik.
https://www.facebook.com/pages/Stella-Lugosi/117992288245104

VAD: TT Testar Sport / Vernissage – Mats Bäcker skildrar damlandslaget i amerikansk fotboll
VAR: Babel, Spångatan 38, Malmö
NÄR: Fredag 24 Oktober, 21:30-23:30
LIVE: Stella Lugosi (SE)
DJs: Rasmus (Little Finger Magazine) & Oskarp
ENTRÉ: OSA på nojesguiden.se/tt-malmo
ÅLDER: 18 år