191015 : Doc Lounge pres. Honeyland (MAK, 2019)

När Honeyland och Sapera tar plats på Doc Lounge står människans samspel med naturen i fokus. Välkomna till en tankeväckande kväll med två vackra dokumentärfilmer. Båda filmerna berättar på varsitt sätt om människans beroendeställning till naturen och den hårfina gränsen mellan balans och obalans.

HONEYLAND
Stefanov & Kotevska / Makedonien / 2019 / 85 min
Möt Hatidze Muratova – den sista i en lång rad av Makedoniska bijägare av vildhonung. Långt uppe i bergsregionen, utan elektricitet och rinnande vatten bor hon tillsammans med sin mamma. Hon lever på att tappa upp vildhonung och sälja på de lokala marknaderna inne i staden. Den harmoniska tillvaron kastas dock omkull då en nomadisk familj flyttar in bredvid. Till en början försöker hon välkomna dem med ett öppet hjärta och delar med sig av sina honungstips. Dessvärre är detta något patriarken i familjen snart ser till att utnyttja, själv i desperat behov att kunna mätta sina sju barn. En dokumentär om disharmoni, exploaterande av naturens resurser och hållbarhet.

Honeyland hade världspremiär på Sundance 2019 och är en av tolv utvalda filmer i dokumentärkategorin till European Film Awards.

Kvällens förfilm: Sapera (Vinnare av Pixels dokumentärfilmspris) – Start 19:30
Olsson / 11 min / Sweden.
Vi får följa den 16-årige pojken Ali i staden Varanasi i Indien som har ett av världens farligaste jobb: att fånga giftiga ormar. En dokumentär om en pojke som varje dag arbetar med döden som en möjlig utgång för att stötta sin familj.

Sapera trailer: https://vimeo.com/325694722

Visningen presenteras i stolt samarbete med Malmö Stad, Film i Skåne, ABF Malmö, Svenska Filminstitutet och Babel.

VAD: Doc Lounge pres. Honeyland (MAK, 2019)
NÄR: Tisdag 15 oktober, kl 19:00, filmstart kl 20:00
VAR: Babel, Spångatan 38, Malmö
FÖRKÖP: Förköp på Kulturcentralen
ENTRÈ: 90 kr, student/pensionär 70 kr
WWW: doclounge.se/malmo


Babel har nolltolerans mot våld, hot, sexuellt ofredande, droger, vapen, rasism, sexism, homo-, trans- och funkofobi samt alla former av övergrepp.

Babel är rullstolsanpassat, be någon i personalen att hjälpa till och visa var vår ramp är belägen. Mer information om vår tillgänglighet hittar du här.