190402 : Doc Lounge – Island of the Hungry Ghosts (AUS, 2018)

Invandringspolitik, döda andar och röda krabbor i poetisk dokumentär som väver samman Julöns historia och nutid. Livemusik av malmöbandet SOLAR.

nullISLAND OF THE HUNGRY GHOSTS – GABRIELLE BRADY
2018 / AUSTRALIEN / 98 min
På en isolerad ö ute i Indiska Oceanen migrerar miljontals med landkrabbor varje år från djungeln ut i havet. I samma djungel ligger också en högsäkerhets-anstalt för tusentals asylsökande, som blivit inlåsta där på obestämd tid. Deras enda samröre med omvärlden är traumarådgivaren Poh Lin Lee.

Australiensiska regissören Gabrielle Brady filmar flera samtal, som trots att de är rekonstruerade, inte är desto mindre gripande. The Guardian kallade den för ”a grim view of Ausralia’s Guantanamó”. Fruktansvärda upplevelser fångas på ett poetiskt sätt med mästerligt foto och ett rofyllt tempo. Vinnare av flera priser på filmfestivaler världen över.

Dokumentären väver samman berättelser från asylsökande med migrerande landkrabbor på Australiensiska Christmas Island.

→ S O L A R
S O L A R är en duo som består av Jonas Stojiljkovic Pedersen och Magnus Borgkvist Johansson. Under ett decennium har de försökt mötas i det gemensamma musikintresset genom att utforska en rad genres tillsammans, utan resultat. Tills nu.

Med S O L AR har duon löst den gordiska knuten och skapat ett helt nytt universum, ett universum där de traditionella genrernas fallgropar inte existerar. Tankarna förs till hur det skulle kunna låta om nutida postrock och ledmotivet till Stranger Things drogs i en mixer till en kosmisk smoothie. Bubblande monosynthar och tunga pads blandas med uttrycksfullt och suggestivt trumspel. Struktur möter passion, ömsinta melodier sammanfogas med episka ljudlandskap. Det är lika kompromisslöst som det är uppfriskande i en värld där allt är uppdelat och genrebestämt.

Visningen presenteras i stolt samarbete med Malmö Stad, Film i Skåne, ABF Malmö, Svenska Filminstitutet och Babel.

VAD: Visning av Island of the Hungry Ghosts + livemusik av SOLAR
NÄR: Tisdag 2 april, kl 19:00, filmstart kl 20:00
VAR: Babel, Spångatan 38, Malmö
FÖRKÖP: Förköp på Kulturcentralen
ENTRÈ: 80 kr eller Doc Lounge Guldkort (350 kr och gäller alla säsongens ordinarie visningar i Malmö). Student/pensionär 60 kr.
WWW: doclounge.se/malmo


Babel har nolltolerans mot våld, hot, sexuellt ofredande, droger, vapen, rasism, sexism, homo-, trans- och funkofobi samt alla former av övergrepp.

Babel är rullstolsanpassat, be någon i personalen att hjälpa till och visa var vår ramp är belägen. Mer information om vår tillgänglighet hittar du här.