190212 : Doc Lounge - Patriotic Highway (SE, 2019)

Balkanfest och regissörsbesök när Doc Lounge visar dokumentären Patriotic Highway. Kosovo firar i år 11 år som nation, men vägen dit har varit, och är fortfarande, fylld av stridigheter. Bara några dagar innan nationen självständighetsdag visas en berättelse om rättvisa, korruption och vägen till en nyfödd nation.

nullPATRIOTIC HIGHWAY – CAROLINE TROEDSSON
2019 / SVERIGE / 80 min
Efter över 15 år som internationell åklagare möter nu Marie sin största utmaning någonsin.  Hon är huvuddomare i det största fallet av korruption inom den EU-styrda EULEX kommissionen i Kosovo. Patriotic Highway gräver djupt in i de korrupta politiska strukturerna, liksom de diplomatiska maktspelen som omger de internationella domstolarna. En berättelse om rättvisa, korruption och vägen till en nyfödd nation.

Vad är EULEX?
EULEX-Kosovo är EU:s polis-, tull- och rättsinsatsmission som efter Kosovos självständighetsförklaring den 17 februari 2008 gradvis har stöttat regionens polis, tull, stats och juridiska instanser. EULEX-Kosovos officiella grundregel är “monitoring, mentoring and advising”.

Eulex har viss verkställande makt och befogenhet att vid behov ta över vissa uppgifter från de lokala rättsvårdande myndigheterna i Kosovo. Intentionen är dock att lära regionens myndigheter att själva utföra sina uppgifter.
(https://sv.wikipedia.org/wiki/EULEX_Kosovo 20190110)

På plats ikväll för samtal om filmen finns regissören Caroline Troedsson, en regissör med skånsk förankring!

Visningen presenteras i stolt samarbete med Malmö Stad, Film i Skåne, ABF Malmö, Svenska Filminstitutet och Babel.

VAD: Doc Lounge
NÄR: Tisdag 12 februari, kl 19:00, filmstart kl 20:00
VAR: Babel, Spångatan 38, Malmö
FÖRKÖP: Förköp på Kulturcentralen
ENTRÈ: 90 kr eller Doc Lounge Guldkort (gäller alla säsongens ordinarie visningar i Malmö). Student/pensionär 70 kr.
WWW: doclounge.se/malmo


Babel har nolltolerans mot våld, hot, sexuellt ofredande, droger, vapen, rasism, sexism, homo-, trans- och funkofobi samt alla former av övergrepp.

Babel är rullstolsanpassat, be någon i personalen att hjälpa till och visa var vår ramp är belägen. Mer information om vår tillgänglighet hittar du här.