190129 : Doc Lounge - Betty - They Say I'm Different (2017) - SÄSONGSPREMIÄR

Doc Lounge rivstartar säsongen med en färgsprakande dokumentär om ikonen och artisten Betty Davis!

BETTY – THEY SAY I’M DIFFERENT – Philip Cox / 2017 / UK, FR / 54 min
Betty – They say I’m different är en unik film om Betty Davis, funkdrottningen som ändrade spelplanen för kvinnliga artister i USA. Hon anses vara en viktig del av funken och Hennes ex-man, Miles Davies beskriver henne som “den första…”, hon var “Madonna före Madonna, Prince före Prince”

Som en aspirerande låtskrivare från en liten stålstad i USA äntrade Betty 70-talets musikscen och kom att flytta gränserna för kvinnor. Hennes vågade personlighet, ikoniska mode och upprörande funkmusik blev tillsammans en explosion. Hon var vän med Jimi Hendrix och Sly Stone, skrev låtar till Chambers Brothers och Commodores, och gifte sig med Miles Davies – fick honom att gå från jazz till funk på albumet som hon döpte till ”Bitches Brew”.

Betty blev, trots att hon var bannlyst och bojkottad, den första svarta kvinnan att uppträda, skriva låtar och vara sin egen manager. Hon var en feministisk pionjär, inspirerande och skrämmande på ett sätt som ingen kvinna tidigare.

Men så plötsligt försvann hon.

Med en blandning av dokumentär och animation skildrar denna film Bettys liv, hur hon går från en fattig uppväxt till att bli en självförverkligad, svart, kvinnlig pionjär som världen misslyckades med att förstå och uppskatta. Efter många år av försök lyckades filmmakarna till slut – med Bettys egen hjälp – att kreativt berätta hela Bettys historia. Missa inte!

Visningen presenteras i stolt samarbete med Malmö Stad, Film i Skåne, ABF Malmö, Svenska Filminstitutet och Babel.

VAD: Doc Lounge – SÄSONGSPREMIÄR
NÄR: Tisdag 29 januari, kl 19:00, filmstart kl 20:00
VAR: Babel, Spångatan 38, Malmö
FÖRKÖP: Förköp på Kulturcentralen
ENTRÈ: 90 kr eller Doc Lounge Guldkort (350 kr och gäller alla säsongens ordinarie visningar i Malmö). Student/pensionär 70 kr.
WWW: doclounge.se/malmo


Babel har nolltolerans mot våld, hot, sexuellt ofredande, droger, vapen, rasism, sexism, homo-, trans- och funkofobi samt alla former av övergrepp.

Babel är rullstolsanpassat, be någon i personalen att hjälpa till och visa var vår ramp är belägen. Mer information om vår tillgänglighet hittar du här.