181113 : Doc Lounge - False Confessions (DK/DE, 2018)

En hisnande dokumentär om det amerikanska rättsväsendets övergrepp och deras metoder för att få oskyldiga personer att erkänna nästan vad som helst.

FALSE CONFESSIONS – Katrine Philp / 2018 / 93 min / Denmark, Germany
Under ett förhör i USA är det både lagligt och vanligt att använda speciella psykologiska tekniker för att få den misstänkte att erkänna. I slutna rum kan utbildade förhörsledare inte bara få någon att göra ett erkännande – de kan också få oskyldiga människor att tro att de faktiskt begått brott, så grova som mord och barnövergrepp. I New York arbetar den danskfödda försvarsadvokaten Jane Fisher-Byrialsen för att förhindra dessa falska bekännelser, så att färre personer hamnar i fängelse för brott som de inte har begått.

Genom fyra av hennes fall träffar vi de involverade, de tidigare anklagade och familjemedlemmarna till de fängslade, och genom inspelningar från förhörsrummen får vi ta del av den hårresande behandlingen som de misstänkta behöver gå genom. I dessa fall rör det sig om brutal, psykologisk manipulation av poliser som är mer intresserade av att behålla sitt höga anseende och sin uppklarningsprocent, än av att upprätthålla rättvisa.

Lagens kraft och dess mekanismer blir påtagliga när vi möter danska Malthe Thomsen som frikändes från en grundlös anklagelse. False Confessions är en juridisk thriller om en pro bono-idealistens arbete för rättvisa i ett cyniskt rättssystem.

Visningen presenteras i stolt samarbete med Malmö Stad, Film i Skåne, ABF Malmö, Svenska Filminstitutet och Babel.

VAD: Doc Lounge
NÄR: Tisdag 13 november, kl 19:00, filmstart kl 20:00
VAR: Babel, Spångatan 38, Malmö
FÖRKÖP: Förköp på Kulturcentralen
ENTRÈ: 80 kr eller Doc Lounge Guldkort (350 kr och gäller alla säsongens ordinarie visningar i Malmö). Student/pensionär 60 kr.
WWW: doclounge.se/malmo


Babel har nolltolerans mot våld, hot, sexuellt ofredande, droger, vapen, rasism, sexism, homo-, trans- och funkofobi samt alla former av övergrepp.

Babel är rullstolsanpassat, be någon i personalen att hjälpa till och visa var vår ramp är belägen. Mer information om vår tillgänglighet hittar du här.