180220 : Doc Lounge - Golden Dawn Girls (NO/DAN, 2017)

När männen är bakom galler träder kvinnorna i ett av Europas farligaste nationalistiska partier fram. Möt en dotter, fru och mamma som är medlemmar i det grekiska nationalistiska partiet Golden Dawn. En kväll om neo nazism och vilka hemligheter kameror kan snappa upp när de ser avstängda ut.

GOLDEN DAWN GIRLS – Håvard Bustnes / Norge, Danmark / 2017 / 92 min
Ett nära och intimt porträtt av tre kvinnor som är medlemmar i ett av Europas farligaste nationalistiska partier. När många av de mest framträdande medlemmarna i det grekiska högerpartiet Golden Dawn sitter bakom galler, fortsätter en dotter, en fru och en mamma att sprida partiets budskap. Alla tre är disciplinerad nog att hålla tungan rätt i mun under pressade intervjuer. Dock kan de inte kontrollera vad kamerorna snappar upp när de ser avstängda ut…

“Illuminating, but also very frightening”– Filmuforia

Filmen ger oss överraskande mycket insyn i hemliga rum och familjelivet bakom ett av Europas mest ökända nationalistiska partier. Dokumentären avslöjar tankar, värderingarna och vilka personligheter som finns inuti en modern nationalism. Filmen är en mindre studie av den snabba uppkomsten av neo-nazism i dagens Grekland, med ett unikt fokus på rörelsens kvinnor.

Golden Dawn Girls hade världspremiär på IDFA 2017.

Visningen presenteras i stolt samarbete med Malmö Stad, Film i Skåne, ABF Malmö, Svenska Filminstitutet och Babel.

VAD: Doc Lounge
NÄR: Tisdag 20 februari, kl 19:00, filmstart kl 20:00
VAR: Babel, Spångatan 38, Malmö
FÖRKÖP: Förköp på Kulturcentralen
ENTRÈ: 80 kr eller Doc Lounge Guldkort (350 kr och gäller alla säsongens ordinarie visningar i Malmö). Student/pensionär 60 kr.
WWW: doclounge.se/malmo

Vi på Babel har en nolltolerans mot våld, hot, sexuellt ofredande, droger, vapen, rasism, sexism, homo-, trans- och funkofobi samt alla former av övergrepp.

För att värna om våra gästers säkerhet sker en ytlig visitering och kontroll av legitimation vid entré.

Babel är rullstolsanpassat, be någon i personalen att hjälpa till och visa var vår ramp är belägen.