171114 : Doc Lounge - A Queen of Art (SE, 2017) - EXKLUSIV FÖRHANDSVISNING

Doc Lounge ger en exklusiv förhandsvisning av A Queen of Art – Ett porträtt av Sveriges största feministiska konstnär – Ann-Sofi Sidén!

A QUEEN OF ART – Benjamin Wolff, Lotta Eriksson / 53 min / Sverige / 2017
Konstnären Ann-Sofi Sidén chockade den svenska publiken när hon som Queen of Mud gick insmord i bara lera på varuhuset NK i Stockholm. Sedan dess har hon gjort konst som berör och skakar om betraktaren. Hon är en av Sveriges viktigaste videokonstnärer och hennes installationer har visats på konsthallar, gallerier och biennaler världen över.

I filmen åker vi genom Ann-Sofis privata arkiv, filmer och foton som hon tagit under hela sitt vuxna liv. Det blir en unik inblick i en konstnärs liv och arbete. Från tristessen i förorten Märsta som hon bara måste fly från för att skapa sig själv och sitt liv. Hon ville ha äventyret och reste ut i världen och var en av de första kvinnliga konstnärerna i sin generation att flytta till Berlin och New York. Vi följer också nära hur Annsofi arbetat och levt, från punktiden i Berlin till perfomance och installationer i New York och Stockholm.

Det oförställda och öppna scenerna i filmen ger en ogarderad och naken bild av ett konstnärskap, från hotell där hon arbetat med övervakning, till bordeller där hon levt med de prostituerade och ensam på häst genom Texas.

ANN-SOFI SIDÉN
En feministisk föregångsfigur och förebild för generationer av yngre svenska kvinnliga konstnärer. Hon har alltid varit solidarisk med sin enkla bakgrund. Hennes lojalitet finns med de utsatta, från kvinnor som lämnar bort sina barn, prostituerade i Tjeckien till en paranoid psykiatriker i New York. Utanförskapet, sorgen och längtan efter en plats att höra hemma på kommer att prägla många av Sidéns verk. Hennes bakgrund färgar henne, hon ses som bråkig och oborstad. Idag gör Sidén scenografin på Operan i Stockholm.

REGISSÖRBESÖK: Under kvällen får vi besök av regissörerna Benjamin Wolff och Lotta Erikson. Hur var det att följa en ikon i svenska konstvärlden och vilka konstverk samt samtal påverkade dem mest? Svaren får ni i vårt samtal efter filmen!

Visningen presenteras i stolt samarbete med Malmö Stad, Film i Skåne, ABF Malmö, Svenska Filminstitutet och Babel.

Babel är rullstolsanpassat, be någon i personalen att hjälpa till och visa var vår ramp är belägen.

VAD: Doc Lounge
NÄR: Tisdag 14 november, kl 19:00, filmstart kl 20:00
VAR: Babel, Spångatan 38, Malmö
FÖRKÖP: Förköp på Kulturcentralen
ENTRÈ: 80 kr eller Doc Lounge Guldkort (350 kr och gäller alla säsongens ordinarie visningar i Malmö). Student/pensionär 60 kr.
WWW: doclounge.se/malmo