171106 : Doc Lounge - Liberation Day (NO/LAT, 2016)

Missa inte dokumentären om kultbandet Laibach, som är det enda och första rockbandet som någonsin fått utföra en konsert i Nordkorea.

LIBERATION DAY – Ugis Olte, Morten Traavik / Norway, Latvia / 2016 / 98 min
Nordkoreas första rockkonsert med provocerande jugoslaviskt kultband. Kultbandet Laibach är det enda och första rockbandet som någonsin fått utföra en konsert i Nordkorea. Ett oväntat val som chockade en hel värld samtidigt som högtalare med propaganda sattes upp på gränsen med Sydkorea.

Innan Laibach kan framföra sin musik till en publik som aldrig tidigare utsatts för alternativ rock’n’roll, får de kämpa med censur, strikt ideologi och stora kulturella skillnader vart de än går. Under tiden Laibach gör intervjuer och oändliga repetitioner sätts högtalare med propaganda upp på gränsen mellan de två Koreanska länderna och en nedräkning till krig offentliggörs.

Det ex-jugoslaviska kultbandet har höjt människors ögonbryn i över 35 år. Det är inte bara på grund av deras musik men också på grund av bandets slående stil.  Laibach videos, konserter och kläder innehåller militära och industriella element. Bandet har till och med anklagats för anknytningar till nazismen. Ironiskt nog var bandet inbjudna att spela på Nordkoreas firande av landets befrielsedag.

Filmen följer medlemmarna i bandet och deras entourage från deras ankomst till Nordkorea fram till konserten. Samtidigt som förberedelserna till konserten bromsas av teknikstrul och konstanta störningar från censuren, ökar de internationella spänningar när högtalare med propaganda installeras längs gränsen med Sydkorea.

Liberation Day hade världspremiär på IDFA 2016.

Visningen presenteras i stolt samarbete med Malmö Stad, Film i Skåne, ABF Malmö, Svenska Filminstitutet och Babel.

Babel är rullstolsanpassat, be någon i personalen att hjälpa till och visa var vår ramp är belägen.

VAD: Doc Lounge
NÄR: Måndag 6 november, kl 19:00, filmstart kl 20:00
VAR: Babel, Spångatan 38, Malmö
FÖRKÖP: Förköp på Kulturcentralen
ENTRÈ: 80 kr eller Doc Lounge Guldkort (350 kr och gäller alla säsongens ordinarie visningar i Malmö). Student/pensionär 60 kr.
WWW: doclounge.se/malmo