171003 : Doc Lounge - Machines (IND/TYS/FIN, 2016)

Doc Lounge visar filmen Machines som tar upp orättvisa arbetsvillkor på en textilfabrik i Indien, genom den vackraste och mest kritiska filmlinsen.

MACHINES – Rahul Jain / Indien, Tyskland, Finland / 2016 / 71 min
Orättvisa arbetsvillkor på en textilfabrik i Indien, genom den vackraste och mest kritiska film linsen.

“What makes the film so effective is the way in which Jain plunges the viewer into the workers’ world, never forcing drama or action, instead patiently documenting the exhausting monotony of their task” – Dazed Magazine

Maskinerna låter som ett inferno av buller, kemikalier och arbetsrutiner. Den indiska regissören Rahul Jain leder oss in i det mörka hjärtat av en textilfabrik. “Machines” får våra sinnen att vara på högsta beredskap, i både misärens vackraste och mest orättvisa stunder.

Söder om den indiska metropolen Surat i Gujaratprovinsen ligger en stor industrizon som har växt sedan 1960-talet. Regissören Rahul Jain har filmat den skrämmande vardagen i bara en av de många textilfabrikerna. På fabriken verkar människa och maskin ha smält samman i en varelse. Det är mörkt och knappt någon dagsljus tränger in i lokalerna. Arbetet är tungt och sinnessjuk, och arbetsdagarna verkar vara oändliga. Vi dras in i en dyster värld där slaget på maskiner sätter rytmen.

Gränsen mellan människor och maskiner kvarstår, och Jains kritik av de omänskliga förhållandena ger ett intryck på alla som köper kläder så billigt som möjligt. “Machines” är en ambitiös, modern och politisk dokumentär som utnyttjar filmmediets potential maximalt.

Jain är lika intresserad av den mystiska kopplingen mellan arbetare och produkt (tygerna behandlas mekaniskt, men också med kärlek) som han är i de nedbrytande förhållandena. Varje skift varar 12 timmar, både för vuxna och barn, och lönerna är extremt låga. Korta intervjuer varvas med vackra observationer.

“Machines” hade premiär på IDFA 2016 och b.la belönats med World Cinema Documentary Special Jury Award for Excellence in Cinematography vid Sundance film festival.
https://www.facebook.com/machinesmovie/
http://machines-themovie.com/

Visningen presenteras i stolt samarbete med Malmö Stad, Film i Skåne, ABF Malmö, Svenska Filminstitutet och Babel.

Babel är rullstolsanpassat, be någon i personalen att hjälpa till och visa var vår ramp är belägen.

VAD: Doc Lounge
NÄR: Måndag 3 oktober, kl 19:00, filmstart kl 20:00
VAR: Babel, Spångatan 38, Malmö
FÖRKÖP: Förköp på Kulturcentralen
ENTRÈ: 80 kr eller Doc Lounge Guldkort (350 kr och gäller alla säsongens ordinarie visningar i Malmö). Student/pensionär 60 kr.
WWW: doclounge.se/malmo