170314 : Doc Lounge - Cheer Up (FIN, 2016)

Cheerleading, tonårsångest och tillhörighet. Den 14 mars är det dags för att få fler perspektiv på sammanhållningen i ett lag bestående av tonåringar och en driven coach.

Tillsammans med IFEMA och Nordisk Panorama upplever vi vår tonår igen och får insyn i Cheerleadingvärlden i Finland.

CHEER UP – Christy Garland / Finland / 2016/ 86 min
Miia, den ambitiösa tränaren av Finlands sämsta cheerleading laget är trött på att förlora. Hon tar en resa till Cheerleadingens ursprung och blir inspirerad av det amerikanska tankesättet som driver världens bästa hejarklack framåt. Miia återvänder till Finland som en tuffare tränare, hon pushar sina flickor till bristningsgränsen … men det är vad laget verkligen vill?

Cheer up suddar ut gränsen mellan rolig och tragik, som betraktare utsätts man för komiska misslyckande, brutna näsor och tårar. Regissören Christy Garland är känd för att både och samtidigt arbeta med observationer och fiktiva händelser som berättarteknik.

“far from a zero to hero story there is nothing predictable in Cheer Up…”Toronto Star

Förutom tränaren Miia, fokuserar filmen på två cheerleaders i laget, Patu och Aino. Patu sörjer över sin avlidna mor medan hennes far väntar en ny bebis med sin flickvän. Aino försöker att avgöra om hennes resa att upptäcka sin identitet faller samman med att vara en del av ett laget eller inte. Miia försöker att lära sig så mycket som möjligt av de bästa cheerleaders i Texas, men hennes privatliv blir mer och mer komplicerat och lärdomarna från Texas går inte riktigt att etablera. Var och en av kvinnorna hantera sin egen personliga, liksom cheerleading, kamp.

SAMARBETE: IFEMA – International Female Film Festival Malmö
Ifema filmfestival är en filmfestival med fokus på kvinnliga regissörer från världen över. Årets festival är den 11:e i ordningen och äger rum 3-9 april på biograf Panora och utvalda platser runt om i Skåne. Det blir samtal, mingel, works in progress och inte minst fantastisk film i dagarna sju på årets tema FRIHET! I år har vi även ett särskilt fokus på Turkiet.

SAMARBETE: Nordisk Panorama
För 27:e året i rad arrangeras Nordisk Panorama filmfestival. År 2017 har Finland i fokus, så se till att intensifiera bastun eftersom årets festival kommer att ånga! Under nästan en hel vecka varje år är gatorna är fyllda med filmvisningar, seminarier och berättelser från hela världen i Malmö, både för unga och gamla.

Visningen presenteras i stolt samarbete med Malmö Stad, Film i Skåne, ABF Malmö, Svenska Filminstitutet och Babel.

VAD: Doc Lounge
NÄR: Tisdag 14 mars, kl 19:00, filmstart kl 20:00
VAR: Babel, Spångatan 38, Malmö
FÖRKÖP: Förköp på Kulturcentralen
ENTRÈ: 80 kr eller Doc Lounge Guldkort (350 kr och gäller alla säsongens ordinarie visningar i Malmö). Student/pensionär 60 kr.
WWW: doclounge.se/malmo