151201 : Doc Lounge - Speed Sisters (PLE/US, 2015)

Speed Sisters, den fartfyllda filmen om mellanösterns första helkvinnliga raceingteam!

Speed SistersSPEED SISTERS – Amber Fares, 80 min, PLE/US, 2015
Speed Sisters har som första kvinnoseparatistiska racerteam banat sin väg genom den mansdominerande palestinska gaturace-scenen. Självständiga, målmedvetna och alltid i rörelse har kvinnorna i filmen ritat upp sin egen rutt genom sociala förväntningar, familjedynamiker, samhällspolitik och den pågående militära ockupationen.

Trots en härva av vägspärrar och kontrollstationer har en streetrace-scen uppstått och börjat blomstra på Västbanken. I filmen får vi följa fem tjejer som kör på improviserade banor på grönsaksmarkander och gamla helikopterplattor. Tävlingarna blir lite som en paus från pressen och osäkerheten som livet under ockupation för med sig. Detta och rivaliteten mellan städerna göra att publiken står i drivor på hustak och lutade över barikader för att ta bilder av deras favoritförare samt fånga sluttider på resultatstavlan.

Förarna Marah, Betty, Noor och Maysoon – har kommit upp i toppen vid sidan av dussintals manliga förare och tävlar nu mot varandra för att vinna titeln, för rätten att skryta i sina hemstäder och för att bevisa att bilar och racing tillhör tjejer lika mycket som killar.

Visningen presenteras i stolt samarbete med Malmö Stad, Film i Skåne, ABF, SFI och Babel.

VAD: Doc Lounge
NÄR: Tisdag 1 december, kl 19:00, filmstart kl 20:00
VAR: Babel, Spångatan 38, Malmö
FÖRKÖP: Finns på Kulturcentralen
ENTRÈ: 80 kr eller Doc Lounge Guldkort (Köpes i kassan för endast 350 kr och gäller alla säsongens ordinarie visningar i Malmö & Lund. Passa på att köpa ditt guldkort tidigt på säsongen!). Student/pensionär 60 kr.
WWW: doclounge.se/malmo

SPEED SISTERS – Official Festival Trailer from SocDoc Studios on Vimeo.