181227 : Din Näst Bästa Kompis pres. The Embassy (SE) LIVE

The Embassy är tillbaka på Babel för att styra upp en grym mellandagsfest tillsammans med Din Näst Bästa Kompis!

THE EMBASSY (SE)
The Embassy, som Pitchfork helt riktigt kallat ”overlooked architects of some of the past decade’s best new sounds”, hör utan tvekan till det 21:a århundradets mest tongivande svenska band. Med inflytande innanför och utanför Sveriges gränser, vore det enkelt att säga att utan The Embassy hade den moderna musiken inte låtit som den gör. Deras Futile Crimes öppnade 2002 en ny era i svensk musik, som kröntes och fulländades år 2005 med Tacking (med singlar som Some Indulgence, It Pays to Belong och Stage Persona). Den lätta, eleganta och melodistarka pop producerad i en blandning av akustiska och digitala element är på många sätt modellen för senare tids popmusik.

Men det är inte för sitt inflytande och sin audiella elegans The Embassy går till historien. Det är snarare hur de går ut ur historien, i en ständig vändning från samtiden. Den uppsamlande återblicken Life in the Trenches (2011) påminde om att det hela tiden rört sig om ett lågintensivt ställningskrig mot samtiden. The Embassy komprometterade musikjournalister med små mutor, man lät sina konserter framföras i karaoke-form medan bandet stod i publiken, man hade andra band på sina omslag, framförde spelningar på tvådimensionella instrument av papper, lanserade ”anti-rock” och ”underklass-disco”. Man dekonstruerade, återspeglade och desinformerade. Allt till undersköna toner av elegantaste snitt: revolutionen kommer till oss på duvfötter.

Etiketterna på vinylutgåvan av The Embassys kommande album White Lake pryds av två korslagda verktyg bestående av en tomahawk och en skiftnyckel, en symbol för ”monkeywrenching” – sabotage riktat mot funktionaliteten hos teknik och maskiner som syftar till skövling och exploatering. Denna form av sabotage vänder tekniken mot sig själv. Skiftnyckeln, precis som The Embassy, är inte våldsamt destruktiv, utan är en förlängd arm som öppnar det som stängts åt. Vi får nog räkna med fortsatta pop-attentat. Men hur återkommer något sådant som The Embassy? Det kan bara ske genom en reflektion över tiden själv, och förmodligen är den säregna tidsligheten det verkliga äventyret med White Lake.

The Embassy har alltid väsentligen förhållit sig till tiden. Men de är varken ”helt rätt i tiden” eller ”tidlösa”, varken historiska eller eviga. The Embassy är emot samtiden och de aktuella värdena. The Embassy är ständigt inaktuella, alltså otidsenliga. I det otidsenliga finns sanningar som är mer varaktiga än alla historiska och eviga sanningar tillsammans: framtidens sanningar.

Det är därför som återkomsten in i den aktuella samtiden, som lämnats för evigheter sedan, enbart kan ske genom ett svart hål i rumtiden: Up your arse!

VAD: Din Näst Bästa Kompis pres. The Embassy (SE) LIVE
VAR: Babel, Spångatan 38, Malmö
NÄR: Torsdag 27 december, 20:00, på scen 21:00
FÖRKÖP: 170 kr, student 150 kr (inkl. förköpsavg.) på babelmalmo.se/biljetter alternativt på Folk & Rock (Skomakargatan 11) & Kulturcentralen (Södra Förstadsg. 18) i Malmö eller HepCat Store (Sankt Lars väg 21) i Lund.
I DÖRREN: 170, student 150 kr
ÅLDER: 18 år
SPOTIFY: The Embassy


Babel har nolltolerans mot våld, hot, sexuellt ofredande, droger, vapen, rasism, sexism, homo-, trans- och funkofobi samt alla former av övergrepp.

Babel är rullstolsanpassat, be någon i personalen att hjälpa till och visa var vår ramp är belägen. Mer information om vår tillgänglighet hittar du här.